2012. május 19., szombat

Építési károk, építkezési károk - építési szakértő a költségek vizsgálatánál

Szép fekvésű telek, jól tervezhető, beépíthető tetőtér általában megdobogtatja a leendő vevő, ingatlanvásárló szívét.


Bírósági tárgyalás, hosszú pereskedés közben azonban már teherré válik az egykor örömmel vásárolt ingatlan.

Ráépítés, túlépítés pereiben a magas költségek miatt a bírósági per előkészítés fontos, ahogy a igazságügyi gazdasági mediátor iroda sem hagyható ki.

Tetézheti mindezeket a kivitelezői károkozás, az el nem ismert építkezési hiba.

Ki és mikor tájékoztatta a másik felet? Ki és milyen utasítást adott építettőként?

Vitákban a nyiva maradt kérdések száma nagy!



Különösen igaz ezekben az ügyekben a megállapítás – a permegelőző gazdasági mediátor eljárás milliókat takaríthat meg, de a bírósági per előkészítés legalább százezreket.


Egy ingatlanvételnél a kialakult vitában az eladói tájékoztatás mellett az elvárható szintű vevői tájékozódás mérlegelendő szempont. Túlépítésnél, ráépítésnél a vevői tájékozatlanságra hivatkozás nem segít.

Túlépítés részben saját területen, részben idegen tulajdonú területen történik meg. Építési per során a bírósági per mediátor, a gazdasági mediátor számára fontos a helyzet pontos megértése, megértetése a felekkel.

Ráépítés kifejezetten idegen tulajdonú területre valósul meg. A jóhiszeműség, illetve a rosszhiszeműség itt következményeiben jól elkülönül.

Bírósági kereset beadása előtt az építési jogvitákban a gazdasági mediátor az egyezségben figyelemmel van az építők nyilatkozataira.

Kivitelezői károkozásoknál az első lépés a mediátor iroda megbízása, mivel a megromlott megrendelő - kivitelezői kapcsolat talán még menthető egyezséggel.

Vállalkozások - Üzleti hírek MTI-OTS